Raks Пчелен мед от Мандариново дърво от полуостров Пелопонес, Гърция/ 230g
-
Цитрусова експлозия от полуостров Пелопонес - лек за гърлото и наслада за небцето.
15.30 лв.
Закупувайки, добавяте 0.31 лв. към вашата лоялна сметка
Описание
Ако мечтаете да съберете цялото слънце на гръцкия Юг в една лъжичка, Гръцки мед от мандарини мигом ще ви пренесе сред цъфналите градини на приказния полуостров Пелопонес. Този бутиков, произведен в лимитирано количество еликсир, е истински чист монофлорен мед, а производителят му Янис Нуколопулос гарантира, че доминиращият полен в него е именно от цвят от мандарини. Кошерите на Нуколопулос са разположени в сърцето на мандаринови насаждения, с които районът около старата столица на Гърция Нафплио е прочут в цял свят – един цитрусов рай за пчелите и наслада за сетивата с аромат на слънце, море и звън на цикади.
Мед от мандарини е рядък сорт мед, на чиито вкусови характеристики може да се насладите, и без да отскачате до южната ни съседка. Той е чудесен за директна консумация, с него може да подсладите сутрешното си кафе или чай, да го използвате за глазиране, да го включите в любимите си рецепти за сладкиши и курабии или да го превърнете в една от съставките на марината с цитрусов аромат.
Характеристики на Мед от мандарини
-
Вкус
Медът от мандарина има отчетлив цитрусов вкус с фини нотки на мандарина. Често се описва като подчертано сладък и силно ароматен.
-
Цвят
Медът от мандарина е светъл до средно кехлибарен цвят със златисти оттенъци.
-
Аромат
Медът от мандарина има приятен цитрусов аромат, напомнящ на цвят от мандарина. Този аромат може да бъде доста приятен и да се добави към цялостното сетивно изживяване от консумацията на меда.
-
Текстура
Медът от мандарина има гладка и вискозна текстура. Известен е със способността си лесно да прониква и да се смесва с други съставки, което го прави популярен избор за кулинарни цели.
-
Кристализация
С течение на времето този мед има тенденция да кристализира, образувайки захарни кристали, които му придават по-плътна консистенция.
Ползи за здравето
Медът от мандарина е сред най-полезните видове мед заради антибактериалните си, противовъзпалителни и успокояващи ефекти, особено при болки в гърлото и кашлица. Тъй като мандарините са чудесен източник на витамин С, той оказва силна подкрепа на имунната система, действа като антиоксидант, помагайки за защита на клетките от увреждането, причинено от свободни радикали.
-
Противовъзпалителни ефекти
Доказано е, че медът има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на симптомите на възпалителни състояния.
-
Облекчаване на кашлица и болки в гърлото
Медът от мандарини е популярно естествено средство за успокояване на кашлица и болки в гърлото.
-
Заздравяване на рани
Медът се използва от векове като естествено средство за заздравяване на рани поради своите антибактериални свойства. При локално приложение може да помогне за поддържането на раните чисти и да насърчи по-бързото им заздравяване.
-
Храносмилателно здраве
В Гърция медът от мандарини е популярен лек за храносмилателни проблеми като раздразнени черва, гастрит или запек. Може да помогне за успокояване на храносмилателния тракт.
-
Подобрен сън
Консумирането на мед от мандарини преди лягане може да помогне за подобряване на качеството на съня и да насърчи релаксацията, като помогне за регулиране на освобождаването на хормони, предизвикващи съня.
-
Повишаване на енергията
Мед от мандарини е естествен източник на въглехидрати, предимно фруктоза и глюкоза, които могат да осигурят бърз прилив на енергия. Той е по-добра алтернатива на рафинираните захари по отношение на осигуряването на продължителна енергия, без да причинява бързи скокове на кръвната захар.
Вкусно предложение
Пиле с медена глазура
Продукти:
За медената глазура:
- 1/2 чаша сок от мандарина (прясно изцеден, ако е възможно)
- 1/4 чаша мед от мандарини
- 2 супени лъжици соев сос
- 2 скилидки чесън, смлени
- 1 чаена лъжичка настърган пресен джинджифил
- Кора от 1 мандарина
- Сол и черен пипер на вкус
За пилето:
- 4 обезкостени пилешки гърди без кожа
- Сол и черен пипер на вкус
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица масло (по избор)
- Пресни резени мандарина за гарнитура (по желание)
- Пресен магданоз, нарязан за гарнитура (по желание)
Начин на приготвяне:
Започнете с медената глазура, като в малка тенджера смесете сока от мандарина, меда, соевия сос, смлян чесън, настърган джинджифил и кората от мандарина. Поставете тенджерата на умерен огън и оставете сместа да къкри - около 5-7 минути или докато леко се сгъсти. Разбърквайте от време на време. Глазурата се подправя със сол и черен пипер на вкус, след което се сваля от огъня и се оставя настрана.
Овкусете пилешките гърди от двете страни със сол и черен пипер. Загрейте зехтина в голям тиган на средно висока температура. Ако предпочитате, можете да добавите супена лъжица масло за по-добър вкус. Добавете пилешките гърди в тигана и гответе за около 5-7 минути от всяка страна или докато придобият приятен златисто-кафяв цвят. Изсипете приготвената мандариново-медена глазура върху пилешките гърди в тигана. Намалете топлината до ниска, покрийте тигана и оставете да къкри още 5 минути. Това ще позволи на пилето да поеме вкусовете на глазурата и да стане крехко.
Отстранете тигана от котлона и го оставете да престои няколко минути, за да може глазурата да се сгъсти още повече. Сервирайте с пресни резенчета мандарина и нарязан магданоз по желание.
Състав
Съставки: 100% пчелен мед от мандариново дърво*произход полуостров Пелопонес (Нафплио)
Не съдържа: изкуствени подсладители и други добавки.
Разфасовка: 230 g