1. Начало
  2. Добавки
  3. Raks Маслини Tsakistes („счукани“ маслини) в саламура, 465 g
Raks

Raks Маслини Tsakistes („счукани“ маслини) в саламура, 465 g

  • Маслини с интензивен, специфичен вкус, прочутото „кипърско мезе“.

40.54 лв.

+

Закупувайки, добавяте 0.81 лв. към вашата лоялна сметка

Описание

Elies Tsakistes (натрошени маслини с кориандър) са типично мезе за остров Кипър, затова и често ги наричат „кипърски маслини“, макар че са популярни в цяла Гърция

Наименованието им идва от гръцката дума "tsakistes", което от гръцки се превежда буквално като „напукан“. Това се дължи на метода на обработка, благодарение на което съставките от последващото мариноване проникват по-добре в месестата част на зелените маслини и те стават особено вкусни, със специфичен, интензивен вкус и аромат.

Маслини Tsakistes („счукани“ маслини) в саламура са отлична възможност за любителите на средиземноморската, и по-специално гръцката кухня, да опитат този деликатес. След като бъдат овкусени, маслините могат да се хапват самостоятелно, с препечен хляб, домати, краставици и други зеленчуци, да се добавят към салата или да се използват като гарнитура към месо, риба на скара, сувлаки, клефтико, мусака, фасолия, любимото на гърците агнешко с лимон и мед.

Как се приготвят

Маслини Tsakistes се приготвят по една и съща технология от векове. Обикновено това се случва в края на септември или в началото на октомври, когато зелените маслини – избират се по-дребни, започват да променят цвета си. Местните използват различни методи за счукване – между два камъка, единият от които плосък, хаванче, чукче или специални дървени преси. След това за около седмица плодовете престояват във вода с лимонов сок, който ги запазва от потъмняване, за да се извлече горчилката. Водата се сменя всеки ден. Следва мариноване в саламура от вода и едра морска сол.

„Счуканите“ зелени маслини, за разлика от черните, които се ядат директно, се консумират овкусени. Те се изваждат от саламурата, измиват се под течаща вода и се смесват с лимонов сок, лимонова кора, зехтин, чесън, счукани зърна кориандър, риган. Нужно е така да престоят поне 1 час, за да поемат маслините от аромата на подправките.

Рецепта за овкусяване на Маслини Tsakistes (около 300 грама)

Продукти

  • 100 мл зехтин

  • 1 лимон за сок

  • Половин лимон на парченца

  • Чесън на вкус

  • 1 супена лъжица счукани зърна от кориандър

  • 1 чаена лъжичка риган

Маслините се изваждат от саламурата и се поръсват с кориандъра, ригана и стрития чесън. Объркват се добре. Добавят се парчетата лимон, зехтина и лимоновия сок. Отново се разбърква добре, за да се разпределят равномерно съставките и да проникнат навсякъде. Така приготвени, маслините са готово за консумация мезе.

Състав

Хранителна стойност: В 100 g:
Енергия
549 kJ/ 133 kCal

Мазнини 12.7 g
От които наситени 1.8 g
Въглехидрати 1.3 g
От които захари 0.1 g
Протеини 1.1 g
Сол 4.50 g
Съставки: Маслини.

Нето тегло: 465 g

Начин на употреба

Препоръки за употреба: Подходящ за директна консумация.

Съхранение: На хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.

Годност и партида: маркирани на опаковката.