Raks Гръцки пуканки, 500 g
- Вкусни и лесни за приготвяне - с отлично разпукване на зърната.
4.37 лв.
Закупувайки, добавяте 0.09 лв. към вашата лоялна сметка
Описание
Ако обичате пуканки и приготвянето им у дома е споделено удоволствие за цялото семейство, Гръцки пуканки ще ви гарантират отлични резултати и пълна купа с добре разпукани царевични зърна. За целта може да използвате специална машина за пуканки – достъпен като цена и лесен за употреба уред, или да ги нагреете в тенджера с плътно затворен капак, така, както са правели бабите ни в нашето детство. И двата случая ще се насладите на желаното количество вкусни пуканки, без притеснение, че бързо ще свършат – пукането им отнема само броени минути и не изисква никакви специални умения!
Важно е да знаем, че сами по себе си пуканките са доста полезна храна, когато не им добавяме излишно количество сол или различни мазнини. Ако все пак ги обичате приятно овкусени, грижливо подберете количеството и качеството на подправките.
Защо са полезни
- Съдържат фибри
Пуканките са пълнозърнеста храна и са добър източник на диетични фибри, които могат да ви помогнат да поддържате храносмилателната си система здрава, насърчавайки редовната дефекация.
- Ниска калоричност
Пуканките са нискокалоричен снакс, когато са приготвени без добавено масло, олио или сол. Домашните пуканки без овкусители и консерванти са най-здравословният вариант.
- Богатство от антиоксиданти
Пуканките съдържат антиоксиданти, които могат да ви помогнат да защитите клетките си от увреждането на свободните радикали, причина за много хронични заболявания и стареенето на клетките.
- Без глутен
Пуканките не съдържат глутен, което ги прави чудесен вариант за хора с целиакия или непоносимост към глутен.
- Пълнозърнест продукт
Пуканките са пълнозърнести, което означава, че съдържат всички части от ядрото на зърното, включително трици, зародиш и ендосперм. Пълнозърнестите храни се свързват с по-нисък риск от сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване.
Как да приготвим пуканки в домашни условия
Пуканките се правят чрез нагряване на специални видове царевични зърна като Гръцки пуканки, докато се разпукат и станат пухкави и хрупкави. Механизмът на приготвяне на пуканки включва комбинация от топлина и влага, което кара зърната да „експлодират“. Ето как работи:
- Изберете зърна от специална пуклива царевица
Изберете правилния вид царевични зърна като Гръцки пуканки – те имат твърда, устойчива на влага външна обвивка. Тази обвивка запазва влагата в зърното, което е от съществено значение за приготвянето на пуканки.
- Загрейте зърната
За да направите пуканки, трябва да нагреете зърната, докато влагата в тях се превърне в пара. Тази пара създава налягане вътре в ядрото, което в крайна сметка го кара да „експлодира“.
- Добавете мазнина
Загряването на царевичните зърна в масло (краве, кокосово, палмово, слънчогледово) помага за по-равномерното пренасяне на топлината и предотвратява изгарянето. Някога пуканките са се приготвяли със свинска мас, която ги прави особено апетитни. Като цяло мазнината помага за овкусяването, но ако предпочитате диетичен вариант, може да си я спестите.
- Покрийте тенджерата
Покриването на тенджерата с капак помага за задържане на парата и топлината вътре, което създава налягане и кара зърната да „експлодират“.
- Разклатете тенджерата
Когато зърната започнат да изскачат, разклатете леко тенджерата, за да предотвратите изгарянето им и да се уверите, че всички зърна се нагряват равномерно.
- Махнете от котлона
След като пукането се забави до няколко секунди между пуканията, свалете тенджерата от котлона.
- Подправете пуканките
След като направите пуканките, можете да ги овкусите с масло, сол, сирене, карамел или друг аромат, който предпочитате.
Това е основният механизъм за приготвяне на пуканки – забавен и лесен като игра. А на резултата може да се насладите по много различни начини.
Състав
Съставки: ЦаревицаХранителни стойности на 100 g:
Енергия 156 kJ/ 374 kcal
Мазнини 4.3 g
От които наситени 0.6 g
Въглехидрати 74 g
От които захари 0.9 g
Протеини 11 g
Сол 0.07 g
*посочените стойности се отнасят за 100 g
Начин на употреба
Съхранение: На сухо място, далеч от пряка слънчева светлина, при температура до 17◦C.Годност и партида: Маркирани на опаковката.