1. Начало
  2. Добавки
  3. Pamako Студено пресовано маслиново масло органик (моносортово) - Зехтин с високо съдържание на полифеноли, 500 ml
Pamako

Pamako Студено пресовано маслиново масло органик (моносортово) - Зехтин с високо съдържание на полифеноли, 500 ml

  • Зехтин екстра върджин с доказани здравни ползи за сърцето и мозъка, мощен антиоксидантен капацитет.

55.98 лв.


Описание

Pamako monovarietal е 100% нерафиниран, органичен/био зехтин екстра върджин от остров Крит с високо съдържание на полифеноли. Той е произведен от 100 % маслини сорт Tsounati и се отличава със свеж плодов аромат, изразени пикантни нотки, мек горчив вкус. Ще се влюбите в него от пръв поглед – елегантна черна стъклена бутилка с модерен дизайн, завършваща с коркова тапа. Тя не само отлично предпазва съдържанието (особено от светлина), но и превръща този зехтин в истинско бижу на кухнята.


100 % маслини от редкия сорт Tsounati

Опитвайки от този зехтин ще се докоснете до фантастичната ароматна бленда на Tsounati - рядък вид маслинови дървета, които пускат своите "корени" още в минойските времена. Те растат диви около скалите на планинския район Селино в префектура Ханя на надморска височина от 500 до 700 метра, като достигат до 20 м. височина. Казват, че по време на войните селяните са ги защитавали повече от домовете си, защото са неизменна част от живота на критяните, а с днешна дата формират основата на на най-здравословната версия на средиземноморската диета. Затова и зехтинът от маслините Tsounati Pamako monovarietal е само за ценители, защото носи полъха на много слънце, море, скали и горски билки.

Доказана здравна претенция

Pamako monovarietal има доказана здравна претенция за антиоксидантно действие, потвърдена със сертификат от World olive center for health. Според лабораторния анализ съдържа общо 2090 гр/кг полифеноли с антиоксидантно действие като олеокантал, олеацеин, хидрокситирозол, лигстрозид агликон, олеуропеин агликон и др. Нивата на олеокантал и олеацеин са по-високи от средните стойности (съответно 135 и 105 mg/Kg) на пробите, включени в международното проучване на Калифорнийския университет в Дейвис. Ежедневната консумация на 20 g от анализирания зехтин осигурява 30,07 mg хидрокситирозол, тирозол или техни производни. Маслиновите масла, които съдържат >5 mg на 20 gr, принадлежат към категорията масла, които предпазват кръвните липиди от оксидативен стрес според Регламент 432/2012 на Европейския съюз.

Трябва да се отбележи, че олеоканталът и олеацеинът проявяват важна биологична активност и са свързани с противовъзпалително, антиоксидантно, кардиопротективно и невропротективно действие.

Защо полифенолите са толкова важни за здравето

Полифенолите са естествени съединения, открити в растенията, важни антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и забавят стареенето. Известно е, че зехтинът е богат източник на полифеноли, за които е доказано, че имат множество положителни ефекти върху здравето. Научно е потвърдена ролята на полифенолите за поддържане на чревната микробиота и имунната функция, подпомагане на клетъчната пролиферация и предпазване от сърдечни заболявания, затлъстяване и дори онкологични заболявания. Зехтинът екстра върджин също е чудесен източник на полезни за сърцето полиненаситени мастни киселини и осигурява на тялото до 33 процента от препоръчителния прием на витамин Е.

Маслиновите масла като Pamako monovarietal с високо съдържание на полифеноли в още по-голяма степен допринасят за защитата на кръвните липиди от оксидативен стрес. Калифорнийският университет, Харвардският университет и много други изследователски центрове в света възприемат тази идея и са я подкрепили с различни изследвания през последните десет години. Сред пропагандаторите на високофенолния зехтин е и д-р Патрик Немечек, създател на прочутия „протокол на Немечек“, според който всеки проблем в тялото произтича от някаква нарушена функция в мозъка. Той препоръчва високофенолния зехтин за регенерирането на стволови клетки, стимулирането на естествените защитни сили на тялото и балансиране на чревния тракт и нервната система. Според него приемът му може да обърне много болестни процеси, да постави метаболитното възпаление в ремисия и дори да помогне при проблеми като аутизма.

Ето някои причини, поради които полифенолите в зехтина се считат за важни за здравето:

  • Антиоксидантни свойства: Полифенолите са известни със своите антиоксидантни свойства, което означава, че могат да помогнат за неутрализирането на вредните свободни радикали в тялото. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да причинят оксидативен стрес, водещ до клетъчно увреждане и възпаление. Полифенолите в зехтина могат да помогнат за защитата на клетките от окислително увреждане, което може да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания, онкологични и невродегенеративни състояния.
  • Противовъзпалителни ефекти: Доказано е, че полифенолите в зехтина имат противовъзпалителни ефекти. Хроничното възпаление е свързано с много здравословни състояния, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет и автоимунни заболявания. Чрез намаляване на възпалението, полифенолите в зехтина могат да помогнат за намаляване на риска от тези състояния и да насърчат цялостното здраве.
  • Сърдечно-съдово здраве: Зехтинът отдавна се свързва със здравето на сърцето и се смята, че полифенолите му играят роля в тази полза. Доказано е, че тези природни съединения имат противовъзпалителни и антиатеросклеротични свойства, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това регулират кръвното налягане, намаляват нивата на LDL (липопротеини с ниска плътност) холестерол и подобряват цялостния липиден профил - важни фактори за здравето на сърдечно-съдовата система.
  • Антимикробни свойства: Някои полифеноли, открити в зехтина, имат антимикробни свойства, което означава, че могат да помогнат в борбата срещу вредни микроорганизми като бактерии, вируси и гъбички. Това може да осигури здрава имунна система и да предотврати появата на инфекции.
  • Защита срещу онкологични за заболявания: Проучванията показват, че някои полифеноли, открити в зехтина, като олеокантал и олеуропеин, имат потенциални протективни свойства, свързани с развитието на онкологични проблеми. Те могат да помогнат за инхибиране на растежа на туморни клетки, особено на гърдата, простатата и дебелото черво.
  • Здраве на мозъка: Доказано е, че полифенолите в зехтина имат неврозащитни ефекти, което означава, че могат да помогнат за защитата на мозъчните клетки от увреждане и да намалят риска от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Те могат също така да имат свойства за подобряване на когнитивните функции, като стимулират паметта, фокуса и концентрацията.

Състав

Хранителни стойности В 100 ml
Енергия

824 kCal / 3389 kJ
Мазнини 91.6 g
наситени 15.9 g
мононенаситени 65.9 g
полиненаситени 9.8 g
Въглехидрати 0 g
от които захари 0 g
Протеини 0 g
Сол 0 g

Съставки: Студено пресовано маслиново масло органик от маслини Цуната

*с високо съдържание на полифеноли

Нето тегло: 500 ml

Начин на употреба

Препоръки за употреба: Приемайте по 15 ml (1 супена лъжица) 20 g дневно.

Съхранение: На сухо място, далеч от пряка слънчева светлина. Разклатете добре преди употреба.

Годност и партида: Маркирани на опаковката.