1. Начало
  2. Добавки
  3. Pamako Студено пресовано маслиново масло (два сорта маслини) - Зехтин с високо съдържание на полифеноли, 250 ml
Pamako

Pamako Студено пресовано маслиново масло (два сорта маслини) - Зехтин с високо съдържание на полифеноли, 250 ml

  • Зехтин екстра върджин за супер защита на мозъка, мощна антиоксидантна активност и намален риск от възпаления.

36.36 лв.

+

Закупувайки, добавяте 0.73 лв. към вашата лоялна сметка

Описание

Свеж и силен плодов аромат с леки пикантни нотки и леко горчив вкус – това е уникалната бленда на Pamako Blend, до чието богатство може да се докоснете в удобна малка бутилка от 250 мл. - истинско бижу

Този високофенолен органичен критски зехтин от района на Ханя дължи по-мекия си вкус на хармоничната комбинация от два сорта местни маслини – 60 % сорт Tsounati и 40 % сорт Koroneiki. Tsounati са изключително рядък сорт диви маслини, които растат около скалите на планинския район Селино и достигат до 20 метра височина. Именно сред тях расте и втория сорт Koroneiki, който е по-нов и се култивира през миналия век.

Какво е високофенолен зехтин и как храната може да се превърне в лекарство

Високофенолният зехтин се отнася до необработено маслиново масло екстра върджин, което е особено богато на полифеноли. Полифенолите са естествени антиоксиданти, открити в различни растителни храни, включително маслините. Тези съединения са свързани с множество ползи за здравето, като противовъзпалителни, антиоксидантни и кардиопротективни ефекти.

Фенолното съдържание в зехтина може да варира в зависимост от няколко фактора, включително сорт маслини, практики на отглеждане и методи на екстракция – в случая на Pamako Blend то е особено високо. За да се постигне, маслините се берат на определен етап на зрялост и се подлагат на определени техники за обработка. Тези техники включват ранна реколта, методи на студена екстракция и внимателно боравене за запазване на фенолните съединения по време на производствения процес.

Консумирането на екстра върджин зехтин с високо съдържание на полифеноли може да осигури допълнителни ползи за здравето, в сравнение с обикновения екстра върджин зехтин, именно поради по-високата концентрация на фенолни съединения.

Доказана здравна претенция

Pamako blend има доказана здравна претенция за антиоксидантно действие, потвърдена със сертификат от World olive center for health. Според лабораторния анализ съдържа общо 1503 mg/кг полифеноли с антиоксидантно действие като олеокантал, олеацеин, хидрокситирозол, лигстрозид агликон, олеуропеин агликон и др. Нивата на олеокантал и олеацеин са по-високи от средните стойности (съответно 135 и 105 mg/Kg) на пробите, включени в международното проучване, проведено в Калифорнийския университет в Дейвис. Ежедневната консумация на 20 g от анализирания зехтин осигурява 30,07 mg хидрокситирозол, тирозол или техни производни. Маслиновите масла, които съдържат >5 mg на 20 gr, принадлежат към категорията масла, които предпазват кръвните липиди от оксидативен стрес според Регламент 432/2012 на Европейския съюз.

Трябва да се отбележи, че олеоканталът и олеацеинът проявяват важна биологична активност и са свързани с противовъзпалително, антиоксидантно, кардиопротективно и невропротективно действие.

Защо полифенолите са толкова важни за здравето

  • Антиоксидантна активност

Полифенолите са мощни антиоксиданти, което означава, че могат да неутрализират вредните свободни радикали в тялото. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да причинят оксидативен стрес, който да допринесе за различни хронични заболявания, включително сърдечно-съдови, онкологични, невродегенеративни разстройства. Чрез пречистване от свободните радикали полифенолите помагат за защитата на клетките и тъканите от оксидативно увреждане.

  • Противовъзпалителни ефекти

Хроничното възпаление е свързано с много здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, диабет, образуване на тумори. Установено е, че чрез модулиране на възпалителните пътища, полифенолите могат да допринесат за превенцията и управлението на възпалителни състояния.

  • Ползи за сърдечно-съдовата система

Няколко проучвания показват, че полифенолите могат да имат положително въздействие върху здравето на сърдечно-съдовата система. Те могат да помогнат за подобряване на кръвния поток и да намалят риска от образуване на кръвни съсиреци, като по този начин насърчават здравословното кръвно налягане и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания като инфаркти и инсулти. Полифенолите също могат да помогнат за подобряване на нивата на холестерола чрез понижаване на LDL (лошия) холестерол и повишаване на HDL (добрия) холестерол. Калифорнийският университет, Харвардският университет и много други изследователски центрове в света възприемат тази идея и са я подкрепили с различни изследвания през последните десет години.

  • Превенция срещу онкологични заболявания

В лабораторни условия маслиновите полифеноли са показали забележителни свойства да инхибират растежа на компрометирани клетки, да предотвратят образуването на нови кръвоносни съдове, които доставят тумори (ангиогенеза), както и да индуцират апоптоза (програмирана клетъчна смърт) в туморните клетки.

  • Невропротективни ефекти

Полифенолите могат да имат благоприятен ефект върху здравето на мозъка и когнитивните способности. Те могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и да упражняват антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти в мозъка. Изследванията показват, че полифенолите могат да помогнат за предпазване от свързан с възрастта когнитивен спад, невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон и да подобрят паметта и ученето. Сред пропагандаторите на високофенолния зехтин е и д-р Патрик Немечек, създател на прочутия „протокол на Немечек“, според който всеки проблем в тялото произтича от някаква нарушена функция в мозъка. Той препоръчва високофенолния зехтин за регенерирането на стволови клетки, стимулирането на естествените защитни сили на тялото и балансиране на чревния тракт и нервната система. Според него приемът му може да обърне много болестни процеси, да постави метаболитното възпаление в ремисия и дори да помогне при проблеми като аутизма.

Зехтинът – неизменна част от прочутата Средиземноморска диета

Все повече проучвания се фокусират върху ефектите на хранене и особено ползите от прочутата Средиземноморска диета, богата на зехтин.

Голямо епидемиологично проучване проследява над 40 622 испанци в продължение на около 13 години. Установено е, че хората, консумиращи повече зехтин, се разболяват по-рядко и имат по-дълъг живот от тези, които не използват подобна мазнина.

Наскоро изследователи публикуваха и едно от най-големите проучвания върху зехтина, което проследява 92 383 души в продължение на 28 години. Те сравняват тези, които консумират поне половин супена лъжица зехтин дневно, с тези, които не използват зехтин в диетата си. Резултатите сочат, че хората с ежедневни навици за консумация на зехтин са имали:

  • 19% по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания
  • 18% по-нисък риск от развитие на респираторни заболявания
  • 17% по-нисък риск от развитие на онкологични заболявания
  • 29% по-нисък риск от развитие на Алцхаймер

Може ли зехтинът да е част от диетата за отслабване

Отговорът на този въпрос е категорично - Да, когато зехтинът е истински, с богато съдържание на полифеноли като Pamako Blend и се консумира умерено.

Ето защо:

Зехтинът е източник на мононенаситени мазнини, които се считат за здравословни. Те поддържат усещането за ситост за по-дълго време и могат да намалят желанието за нездравословни междинни хапвания. Маслиновото масло съдържа и много полезни съединения, като витамин Е и полифеноли, които действат като антиоксиданти. Въпреки че не причиняват директно загуба на тегло, те са от съществено значение за цялостното здраве и могат да поддържат функциите на тялото ви по време на процеса на отслабване.

И не на последно място – зехтинът екстра върджин може да подобри вкуса и удоволствието от храненето като цяло. Когато следвате диета с ограничение на калориите, това помага да направите ястията си по-вкусни и удовлетворителни.

Състав

Хранителна стойност: В 100 ml:
Енергия 824 kCal / 3389 kJ
Мазнини
91.6 g

Наситени 15.9 g
Мононенаситени 65.9 g
Полиненаситени 9.8 g
Въглехидрати 0 g
Захари 0 g
Протеини 0 g
Захари 0 g
Съставки: Студено пресовано маслиново масло органик от маслини 60% Цуната, 40% Коронейки

*с високо съдържание на полифеноли

Нето тегло: 250 ml

Начин на употреба

Препоръки за употреба: Приемайте по 15 ml (1 супена лъжица) 20 g дневно.

Съхранение: На хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.

Разклатете добре преди употреба.

Годност и партида: маркирани на опаковката.