1. Начало
  2. Новини и статии
  3. Заболявания на нервната система и можем ли да се справим с тях

Заболявания на нервната система и можем ли да се справим с тях

Нервната система заема ключова роля в човешкото тяло, тъй като отговаря за комуникацията между всички органи, както и на организма с външната среда. Нейна отговорност са зрението, слуха, вкуса, обонянието ни.

Изключително важна за изпращането на бързи и точни сигнали, служещи за комуникация, от нервните към другите клетки е миелиновата обвивка на нервните влакна. Именно по нея се предават електрическите импулси. Но при травма или притискане тя може да бъде нарушена и това да доведе до болки, безчувственост, изтръпване, мравучкания и други неприятни симптоми.

Възпалителни заболявания на периферната нервна система (ПНС)

Нарушенията в структурата на нерва и миелиновата обвивка могат да доведат до редица възпалителни заболявания на ПНС. Сред тях са:

Тези състояния са пряко свързани с дископатията, дисковата херния, ишиаса, лумбагото, интеркосталната невралгия, понякога възникващите следоперационни проблеми при дискова херния.

В подобни случаи е изключително важно проблемът и причинителят му да се осъзнаят навреме, за да се вземат необходимите мерки за преодоляването им. Ако имате някое от изброените неразположения, то ще изпитвате:

Невродегенеративни болести

Съществуват и редица невродегенеративни болести, причинени от нарушения в миелиновата обвивка или в структурата на нерва. Този тип състояния основно се характеризират с увреждане на невроните в главния мозък.

Невроните – градивните елементи на нервната система, са лишени от способността да се обновяват или възпроизвеждат. Веднъж загубени или увредени, организмът не може да ги възстанови. Невродегенеративните болести са неизлечими и инвалидизиращи състояния, причинени от прогресивното дегенериране и/или смърт на нервните клетки. Вследствие на този процес настъпват проблеми с движенията и/или